МАЛИ ПРИНЦ

 

 MALI PRINC

Наш познати нобеловац рекао је да се знање стечено из књига назива ученост, а само властито искуство јесте мудрост. Ипак, свет књига нас води на она места до којих никада не бисмо стигли и кроз судбине својих ликова књижевност нас упознаје са животима људи које никада не бисмо упознали. Зато већина има једну књигу коју често и по ко зна који пут чита, тражећи у њој одговоре за разне проблеме у животу.

Изгледа да је „Мали принц” Антоана де Сент Егзиперија одувек био у мојој кући, јер се нико не сећа када смо је купили или добили. Када сам се први пут упознала са овом књигом, нисам је читала, него су ми је читали, јер још увек нисам знала слова. Моје прво сећање на Малог принца је прича о дечјој машти осликана у лику змијског цара који је појео слона. Тада сам научила да оно што не знам да нацртам прикријем иза неког дрвета, куће и правим се да је то тамо, скривено и нацртано. Сазнала сам да постоје и друге планете. То је било моје прво „читање” „Малог принца” и схватила сам га онако како петогодишње дете и треба да га схвати.

MALI PRINC1Недавно сам „Малог принца” читала поново. Пратећи га на путовањима од планете до планете, схватила сам да он заправо описује разне карактере који нису на другим планетама, већ свуда око нас. Сваки човек је једна мала планета и један мали господар свог живота – и ратник, и тиранин, и фењерџија, и владар. Свако од нас је свој живот организовао као малу засебну планету и како својим животом влада, тако и планета изгледа. Нарочит утисак је на мене оставила једна горда ружа коју је Мали принц на својој планети волео и гајио, али која га је својом уображеношћу страшно вређала. Снага љубави и пријатељства коју је гајио према ружи била је јача и од ружине зле нарави и Мали принц јој се увек враћа, иако је прошао пола света. Ова прича нас учи о љубави, пријатељству и праштању, јер уколико неког заиста волимо, спремни смо да му опростимо и велике неправде које нам је нанео. Мали принц тихо и ненаметљиво прича и о смрти као коначном растанку, али као и у свакој бајци, оставља могућност да ниједан растанак није коначан и трагичан, јер свако осети када је сувише уморан и када је време да свој овдашњи живот настави на неком другом месту. Зашто је Мали принц своју причу испричао баш пилоту у пустињи? Шта представља оно растиње са страшним кореном које опседа његову планету? Много тога ми је још увек нејасно. Изгледа да ће године које долазе расветлити све оно што је Мали принц желео да каже.

Није било тешко описати зашто је ова књига већ годинама моја омиљена. „Малог принца” свако другачије доживи. Некоме је он само раскошна бајка коју је написао веома маштовит приповедач. Многима, па и мени, то је књига о тајнама живота, о односу према људима, појавама, срећи и тузи. Мали принц ме је научио да је умереност кључ среће. Превише мажена ружа постала је охола – превелика количина љубави није је оплеменила. Човек који је небројено пута у току дана гледао излазак и залазак Сунца, није му се више радовао, јер је за њега постало досадно. Мање пријатни доживљаји у животу чине нам добро, јер нам омогућавају да оне лепе тренутке запамтимо и више ценимо.

За мене ће једино остати нејасно како је могуће написати књигу од само педесетак страница која већ дуго представља ризницу искуства многим генерацијама и коју свако од нас схвати различито у другом животном периоду. Скоро сви које познајем прочитали су ову књигу. На неки чудан начин, мали наметљиви дечак са друге планете успео је да нађе пут до скоро сваке полице са књигама. И то је део његове магије…

MALI PRINC2

Препоручујем свима ову дивну књигу! А онима који су је читали саветујем да јој се повремено врате. Све се мења, па и ми… Мали принц је то на време схватио…

 

У нашој школи се учи, машта и воли!